Økonomisk analyse

Produksjon av laksefisk innebærer storskala operasjoner med betydelig økonomisk verdi. Forståelsen av den økonomiske effekten av optimalisert produksjon, sykdomskostnader og ulike tiltak er avgjørende. Våre tjenester innen økonomisk analyse inkluderer bruk av tilpassede modeller for vurderer effektene og bieffektene av ulike intervensjoner, evaluerer deres kost-nytte-forhold og identifiserer områder med høyest avkastning. Ved å bruke velprøvde metoder og modeller for å simulere produksjonsscenarioer, hjelper vi deg med å ta informerte beslutninger og optimalisere ressursutnyttelsen.

 

Tidligere arbeid:

  • Drange K., Midtlyng P.J., Aunsmo A. 2019. Kost-nytte vurderinger ved bruk av skjørt og Midt-norsk ring. FHF prosjekt 901453.
  • Aunsmo A., Persson D., Midtlyng P., Jansen M.D. 2018 Kost-nytte vurderinger i kontroll av PD. Fagrapport Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. ISSN: 978-82-575-1765-6.
  • Pettersen, J.M., Rich, K.M., Jensen, B.B., Aunsmo, A., 2015. The economic benefits of disease triggered early harvest: A case study of pancreas disease in farmed Atlantic salmon from Norway. Prev. Med. 121, 314-324.
  • Aunsmo, P.S. Valle, M. Sandberg, P.J. Midtlyng, T. Bruheim, 2010. Stochastic modelling of direct costs of pancreas disease (PD) in Norwegian farmed Atlantic salmon (Salmo salar L). Preventive Veterinary Medicine 93: 233-241.
  • Pettersen JM, Jansen M, Pettersen JH, Aunsmo A. 2018. Effekter på matfiskproduksjon og kostnader av SAV2 i Midt-Norge 2013-2016. FHF prosjekt 901005.  https://www.fhf.no/prosjekter/prosjektbasen/901005/ 
The loss-expenditure frontier due to disease in animal production systems (Gilbert et al., 2024 (adapted from McInerney et al., 1992)).
Schematic illustration of the categories of biological losses in production