Fôrmonitorering
Fôr utgjør den største kostnaden i lakseoppdrett, og står for 40-50 % av de totale utgiftene og 70-80 % av karbonavtrykket. Overvåking av fôr og fôring i driften gir mulighet til å oppdage kvalitetsavvik, sammenligne tilvekst og utføre kost-nytte-analyser. Beslutninger om fôr innebærer ofte betydelige kostnader, noen ganger opp til milliarder, og solid kunnskapsgrunnlag øker kvaliteten på disse beslutningene.
Salmalytics tilbyr rådgivning og overvåkningstjenester for å validere den ernæringsmessige og økonomiske verdien av fôr i kommersielt lakseoppdrett. Vår overvåkning er basert på fôr- og avføringsprøver tatt fra oppdrettsanlegg, som analyseres for spesifikke fordøyelige proteiner (DP) og fordøyelig energi (DE). I tillegg tilbyr vi analyser av produksjonsdata for å vurdere ytelsen til forskjellige fôrtyper og gjennomføre kost-nytte-analyser av fôrprodukter.
Tidligere arbeid:
- I. Krontveit, E.A. Bendiksen, A. Aunsmo, 2014. Field monitoring of feed digestibility in Atlantic salmon farming using crude fiber as an inert marker. Aquaculture 426–427: 249–255.
- Aunsmo, R Krontveit, P.S. Valle, J. Bohlin, 2014. Field validation of growth models used in Atlantic salmon farming. Aquaculture 428–429 (2014) 249–257.
